Τετάρτη

ΙΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ HARALD ZUR HAUSEN  

στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο Dr Harald zur Hausen κέρδισε το Νόμπελ για την 
αποκάλυψη του ρόλου του ιού HPV στην ανάπτυξη 
του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Πόσο κινδυνεύουν οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό HPV; Ποιοι παράγοντες βοηθούν στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων; Υπάρχει προδιάθεση στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας; 

Ο Γερμανός καθηγητής Harald zur Hausen, γνωστός φιλέλληνας και επιστημονικός διευθυντής του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο, είναι κυρίως γνωστός για  το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής, με το οποίο τιμήθηκε για την ανακάλυψη του ενοχοποιητικού ρόλου των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στην ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πρόσφατα, μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και απάντησε στα παραπάνω ερωτήματα.


Οι ιοί επιτίθενται στα κύτταρα για να αναπαραχθούν:
χρησιμοποιούν τους γενετικούς μηχανισμούς των κυττάρων
για να αντιγράψουν χιλιάδες φορές τον εαυτό τους!
Ο καθηγητής, του οποίου το ερευνητικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις κακοήθειες λοιμώδους προελεύσεως, διευκρινίζει ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ιογενής:  "τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας προκαλούν συγκεκριμένοι τύποι του ιού του των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV)". Επισημαίνεται ότι υπάρχουν πάνω από  100 τύποι του HPV, ενώ στατιστικά πάνω από το 50% του γενικού πληθυσμού έχει ήδη ή θα προσβληθεί στο μέλλον από τον HPV.


Ο βραβευμένος καθηγητής τονίζει ότι "οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων προκαλούν σε κάποιο βαθμό και άλλου τύπου καρκίνο, όπως της στοματικής κοιλότητας ή των γεννητικών οργάνων, αλλά σε μικρότερο ποσοστό από αυτόν του τραχήλου της μήτρας, όπου σχεδόν το 100% των περιπτώσεων οφείλεται σε αυτόν τον ιό".


Ο HPV, σαν όλους τους ιούς, είναι μια πολύ απλή μηχανή
-πολιορκητικός κριός. Αποτελείται μόνο από ένα
πρωτεϊνικό καψίδιο που περιβάλλει  ένα μόριο DNA.
Σε ερώτηση για το πώς εξελίσσεται η νόσος στις γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό HPV, ο Νομπελίστας καθηγητής απάντησε: "Σε ποσοστό 90% των περιπτώσεων, οι ίδιες οι γυναίκες μπορούν και 'εξολοθρεύουν' τον ιό στα πρώτα 2 χρόνια, σε βαθμό που δεν μπορούμε να τον ανιχνεύσουμε μετά. Σε ένα ποσοστό 10%, ο ιός βρίσκεται σε 'ύπνωση' και δεν εξελίσσεται σε λοίμωξη που θα δημιουργήσει θηλώματα. Επειδή, όμως, γνωρίζουμε ότι το 1% από όλες τις λοιμώξεις από τον ιό θα οδηγήσει σε καρκίνο, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζουμε τις γυναίκες που έχουν προσβληθεί, γιατί βρίσκονται σε κίνδυνο- ακόμη και αυτές που έχουν σε 'ύπνωση' τον ιό, καθώς μπορεί να υπάρξει επανενεργοποίησή του. Γενικά, όταν η λοίμωξη από αυτόν το ιό δεν ιαθεί, ύστερα από δυο χρόνια, θεωρούμε ότι η γυναίκα αυτή πρέπει να παρακολουθείται γιατί βρίσκεται σε υψηλότερο κίνδυνο".


Αμυντικό κύτταρο (πορτοκαλί) επιτίθεται σε καρκινικό
Πάντως, ο καθηγητής λέει πως ο ανθρώπινος οργανισμός έχει αναπτύξει μηχανισμούς τέτοιους ώστε να μπορεί να καταπολεμήσει διάφορες κακοήθειες, έχει αναπτύξει το ανοσοποιητικό του σύστημα και καταστρέφει καρκινικά κύτταρα. "Η δυσλειτουργία αυτού του μηχανισμού ευνοεί, σε πολλές περιπτώσεις, την ανάπτυξη καρκίνων στον άνθρωπο" καταλήγει.

Για την προστασία του οργανισμού από τις κακοήθεις λοιμώξεις, δηλαδή τις μολύνσεις που οδηγούν σε καρκίνο, ο καθηγητής απάντησε ότι "υπάρχουν πολλές συμβουλές που μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο. Οι άνθρωποι θα πρέπει να κόψουν το κάπνισμα, να προσέξουν τη διατροφή τους - να μην είναι παχύσαρκοι, να τρώνε με μέτρο το κόκκινο κρέας - και να φροντίζουν να θεραπεύουν διάφορες υποτροπιάζουσες λοιμώξεις όπως η ηπατίτιδα C". Επιπλέον ,συνιστά σε όλους "να υποβάλλονται σε προληπτικά τεστ".


Ιός που ενδημεί στο κόκκινο κρέας μπορεί να προκαλεί τον καρκίνο του παχέος εντέρου, λέει ο Dr Hausen

"Υπάρχει υποψία" συμπληρώνει "ότι η διατροφή μας πιθανόν ενοχοποιείται για τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Υπάρχει η 'γνώση' πως μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας - και ειδικά σε μοσχαρίσιο κρέας - σχετίζεται με αυξημένο ρίσκο καρκίνου του παχέως εντέρου. Εμείς εξερευνούμε την 'υποψία' ότι ενοχοποιητικός παράγοντας είναι ένας ιός, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο κρέας".

Πάντως, ο Dr Hausen εκφράζει την ελπίδα ότι στο μέλλον, οι ερευνητές θα έχουν πιο ξεκάθαρη γνώση, η οποία θα βοηθήσει "να σταματήσουμε αυτή την παγκόσμια αύξηση του καρκίνου" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.


Ο Νομπελίστας καθηγητής βρέθηκε πρόσφατα στα Ιωάννινα, προσκεκλημένος από την οργάνωση "Παγκόσμια Ελληνική Βιοχημική Ένωση", σε συνέδριο που διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο και τον αναγόρευσε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου