Πέμπτη

Πώς θα παραγγείλετε την καινούρια σας ... άρθρωση!

Εχθές, σχεδόν τυχαία, συναντήθηκα με τον φίλο από παλιά και γνωστό ορθοπεδικό χειρουργό, διδάκτορα του πανεπιστημίου Αθηνών, dr Γιώργο Γκουδέλη. Σε μια συζήτηση περί ανέμων και  υδάτων, έμαθα κάτι που μου προξένησε μεγάλη εντύπωση, και για αυτό αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας.

Υπάρχουν προβλήματα υγείας που δεν διορθώνονται με συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα. Οι μηχανικής φύσης αλλοιώσεις είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τι μπορεί να γίνει όταν καταστραφεί το γόνατο ή το ισχίο μας; Εδώ και αρκετά χρόνια, η ιατρική μας προσφέρει μια λύση, αντικαθιστώντας τις αρθρώσεις που έχουν "χαλάσει". Υπήρχε όμως ένας βασικός περιορισμός.Ο χειρουργός ήταν αναγκασμένος να επιλέξει από μια γκάμα "προκάτ" μεγεθών και τύπων τεχνητών αρθρώσεων. Να όμως που υπάρχει και ακόμα πιο καινούρια εξέλιξη σε αυτό τον τομέα.

Σήμερα, μπορεί κάποιος να έχει μια εντελώς εξατομικευμένη θεραπεία για μέλη του σώματός του που χρειάζονται αντικατάσταση. Περίπου όπως πηγαίνει κανείς στο ράφτη του για να του πάρει μέτρα και να του φτιάξει ένα ωραίο ρούχο, πλέον μπορεί και να πάει στο γιατρό του για να του πάρει τα μέτρα και να του φτιάξει ένα ... γόνατο, πχ! Σε μια εξαιρετικά προσιτή τιμή (το επιπλέον κόστος για να ανακατασκευάσεις το γόνατο, το ισχίο ή την ποδοκνημική είναι μόλις μερικές εκατοντάδες ευρώ), μπορεί ο ασθενής να έχει ένα άφθαστο αποτέλεσμα, καθώς λαμβάνεται υπόψη η συνολική γεωμετρία του σώματος, με τις διαφορετικές κλίσεις, γωνίες και στροφές που έχει ο καθένας μας.
Ο Γιώργος Γκουδέλης είναι ένα ανήσυχο πνεύμα, που όσο τον ξέρω εξερευνά συνεχώς νέους δρόμους στον τομέα του, διαθέτει ήθος, βαθιά γνώση του αντικειμένου του και σύγχρονη τεχνογνωσία. Ευγενικά, μου παραχώρησε την άδεια να δημοσιεύσω την τελευταία του συνέντευξη στο στο περιοδικό GLOW του Νοεμβρίου (www.glow.gr). Θα το βρείτε χρήσιμο να της ρίξετε μια ματιά.

Goudelis Georgios, MD
... Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να προλάβει κανείς μια τέτοια κατάσταση. Η τακτική άσκηση, η σωστή διατροφή και η διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους μπορούν να μας σώσουν από πολλούς πόνους. Κι αν έχουν αρχίσει τα προβλήματα, μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Πώς;
Αλλάζοντας συνήθειες. Ας σηκωθούμε από τον καναπέ και ας κάνουμε, έστω και αργά, τη ζωή μας ποιο δραστήρια. Ας βάλουμε στη διατροφή μας προϊόντα όπως το Ganoderma GL, που διευκολύνει την παροχή αίματος στις αρθρώσεις και το Morinzhi, που συμπληρώνει με ένζυμα τον οργανισμό μας και βοηθά στο σωστό χτίσιμο νέων πρωτεινών, των δομικών μονάδων κάθε μέρους
του σώματος.