Τρίτη

ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΗΤΗ; ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ νο 4

Έχετε Διαβήτη; Μυστικά για να αποφύγετε τα Προβλήματα 

Νο 4 - Πάρτε σοβαρές αποφάσεις.


Αυτό είναι το τέταρτο άρθρο της σειράς  ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΗΤΗ; ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

 Στο πρώτο μέρος, είδαμε την αξία της ισορροπίας 

  • στη διατροφή μας, 
  • στον έλεγχο του βάρους και 
  • στον ύπνο.

 Στο δεύτερο μέρος, εξετάσαμε 

  • τη σημασία της άσκησης, 
  • το πόσο σημαντικός είναι ο τακτικός έλεγχος του ζαχάρου, και 
  • πώς μπορούμε να ελέγχουμε το άγχος που χειροτερεύει το διαβήτη.

 Στο τρίτο μέρος, είδαμε τους κινδύνους:

  • από το αλάτι, 
  • στην καρδιά μας και 
  • από το διαβητικό πόδι.


Ερώτηση: Είμαι διαβητικός. Πρέπει να κόψω το τσιγάρο;

Απάντηση:  Πρέπει να το κόψετε... Χθες!

Ζητήστε βοήθεια για να το κόψετε
Κόψτε το τσιγάρο, αμέσως! Θα περάσετε μια δύσκολη περίοδο μερικών μηνών αλλά αξίζει τον κόπο. Οι καπνιστές έχουν διπλάσιες  πιθανότητες πρόωρου θανάτου από τους μη καπνιστές. Η διακοπή του καπνίσματος βοηθά την καρδιά και τους πνεύμονές σας. Μειώνει την πίεση του αίματος, τον κίνδυνο του εγκεφαλικού, της καρδιακής ανακοπής, της βλάβης των νεύρων και των νεφρών. 

Μην προσπαθείτε να το μειώσετε σταδιακά ή να το παλέψετε μόνοι σας. Τελικά ο κόπος σας θα πάει χαμένος, θα απογοητευτείτε και θα τα παρατήσετε. Ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό, φίλους ή την οικογένειά σας: Οι πιθανότητες να το κόψετε οριστικά είναι πολύ μεγαλύτερες αν σας υποστηρίζει το περιβάλλον και αν το διακόψετε απότομα και εντελώς.



Ερώτηση: Ποιες τροφές και υπερτροφές κάνουν καλό στο διαβήτη;

Απάντηση: Επιλέξτε υπερ-τροφές, όχι υπερ-ποσότητες!

Έχουμε ανάγκη τις υπερτροφές

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δίαιτα για το διαβήτη. Υπάρχουν όμως βασικές αρχές διατροφής που πρέπει να ακολουθείτε. Απολαύστε τροφές όπως τα βατόμουρα διαφόρων ειδών, οι γλυκοπατάτες, ψάρια πλούσια σε Ω-3, και όλα τα φυλλώδη, σκουροπράσινα λαχανικά. Η ισορροπία είναι και εδώ το κλειδί. Μεγάλες ποσότητες από ένα από όλα αυτά πιθανόν να εγκυμονούν κινδύνους. Πχ, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο ακριβώς υδράργυρο  περιέχουν τα ψάρια του, ή αν τα λαχανικά του έχουν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα.

Το Γανόδερμα είναι ένα εξαιρετικό βότανο, θεωρείται μάλιστα το κορυφαίο προσαρμογόνο (adaptogen) βότανο που υπάρχει. Είναι ο ορισμός της υπερτροφής. Πολλοί έχουν διαπιστώσει ότι τους βοηθάει να ελέγχουν τόσο τα επίπεδα σακχάρου όσο και τις διακυμάνσεις του κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Σε κάθε περίπτωση, δώστε προσοχή στα λιπαρά: Αποφύγετε τα κορεσμένα και τα υδρογονωμένα (τρανς) λίπαρά. Προτιμήστε μονοακόρεστα και πλυακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο. Καλό θα ήταν να διαμορφώσετε ένα πρόγραμμα διατροφής σε συνεργασία με κάποιον έμπειρο διατροφολόγο.


Ερώτηση: Πόσο συχνά πρέπει να βλέπω το γιατρό μου;

Απάντηση:  Δύο με τέσσερις φορές το χρόνο

Αν παίρνετε ινσουλίνη ή δυσκολεύεστε να κρατήσετε σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, ίσως χρειαστεί να κάνετε και άλλες επισκέψεις στο γιατρό. Οι ετήσιες εξετάσεις σας πρέπει να περιλαμβάνουν οπωσδήποτε τα μάτια σας, για να προλάβετε τυχόν βλάβες. Άλλα κρίσιμα σημεία που πρέπει να ελέγχετε είναι τα νεφρά και το νευρικό σας σύστημα. Μην παραλείπετε να επισκέπτεστε και τον οδοντίατρό σας μία φορά κάθε εξάμηνο. Και μην ξεχνάτε να ενημερώνετε όλους τους ειδικούς υγείας που επισκέπτεστε ότι έχετε διαβήτη!


Με καλό πρόγραμμα, ισορροπία και τακτικό έλεγχο, ο διαβήτης μπορεί να γίνει από πρόβλημα, μέρος μιας απλής καθημερινότητας!


Γ.Η.