Παρασκευή


ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ “MIΑ ΟΜΑΔΑ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ”;

Η αξία των φυσικών τροφών και η «χρησιμότητα» της απομόνωσής των δραστικών συστατικών τους από το φυσικό τους περιβάλλον

Ποιος ποδοσφαιριστής είναι ο καλύτερος στον κόσμο; Σήμερα, οι απόψεις διίστανται μεταξύ κυρίως δύο ηχηρών ονομάτων. Του βιρτουόζου Αργεντίνου Μέσι και του ταχύτατου και δυναμικού Πορτογάλου Ρονάλντο. Λένε ότι αυτοί οι δύο κάνουν τη διαφορά, ότι μπορούν μόνοι τους να ανατρέψουν τα προγνωστικά με τις ενέργειές τους εντός του γηπέδου.



Είναι όμως  μόνο αυτοί που νικούν; Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η απόδοσή τους μένει πάντα σταθερή στο κορυφαίο επίπεδο, είναι παντελώς αδύνατον να κερδίσουν έναν αγώνα μόνοι τους, ακόμα και αν παίξουν με την ομάδα του σχολείου της γειτονιάς μου. Είναι απόλυτα σαφές ότι ακόμα και ο καλύτερος παίκτης έχει ανάγκη την ομάδα του για να τον πλαισιώνει προκειμένου να δείξει το ταλέντο του και να είναι πραγματικά χρήσιμος και αποτελεσματικός!

Επιλέγοντας τη σωστή διατροφή

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενειών. Στη φύση συναντούμε, σε φυτική κυρίως μορφή, άψογα σχεδιασμένες τροφές που μοιάζουν σαν να φτιάχτηκαν για να μας βοηθήσουν να ζούμε καλύτερα. Εντατικές  έρευνες ανακαλύπτουν:

· Ποιες τροφές, φυτά ή βότανα μας ωφελούν
· Ποιες είναι οι ουσίες που περιέχονται σε αυτά στις οποίες οφείλεται η ευεργετική τους επίδραση

Παράλληλες έρευνες αναπτύσσουν την τεχνολογία με την οποία θα γίνει εφικτή η απομόνωση αυτών των δραστικών συστατικών ή, αν αυτό κοστίζει λιγότερο, η σύνθεση τους στο εργαστήριο. 

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όλη αυτή η έρευνα κοστίζει και οι χρηματοδότες της, δηλαδή οι πανίσχυρες φαρμακοβιομηχανίες, θέλουν απλώς να βγάλουν κέρδος κεφαλαιοποιώντας τη γνώση. Αυτό δεν θα γίνει αν απλώς μας πουν ποια τρόφιμα να επιλέγουμε από το μανάβικο της γειτονιάς! Πρέπει να βγει κάποιο σκεύασμα στην αγορά με τη μορφή χυμού, δισκίου, ταμπλέτας ή κάψουλας ώστε να το αγοράσουμε και να δώσουμε με αυτό τον τρόπο τα χρήματά μας σε εκείνους.

Για να μην είμαστε εντελώς άδικοι, η ανάπτυξη τέτοιων σκευασμάτων έχει κάποια λογικά ερείσματα. Π.χ., η περιεκτικότητα σε δραστική ουσία είναι τόσο μικρή σε κάποια από όλα αυτά τα τρόφιμα που θα έπρεπε να καταναλωθούν σε τεράστια ποσότητα ώστε να πάρουμε την αναγκαία δόση του δραστικού συστατικού. Ακόμη, μερικά φυτά που περιέχουν πολύτιμα συστατικά μπορεί να είναι τοξικά, ιδίως σε μεγάλες ποσότητες. Άλλες ουσίες, όπως τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κρασί, δεν είναι δυνατό να λαμβάνονται καθημερινά σε επαρκή ποσότητα χωρίς τον κίνδυνο του εθισμού σε κάποιο άλλο συστατικό της τροφής που τις περιέχει.

Παρόλα αυτά,  οι έρευνες που γίνονται στη συνέχεια για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα των νέων σκευασμάτων έχουν σχεδόν πάντα απογοητευτικά αποτελέσματα. Βέβαια, η δημοσιότητα που γνωρίζουν οι έρευνες αυτές είναι πολύ μικρότερη από τις αρχικές, που υποδείκνυαν ποια δραστική ουσία κάνει πολύ καλό στον οργανισμό μας. Φαίνεται ότι όταν απομονώνουμε μια ουσία που μας κάνει καλό, αυτομάτως αυτή χάνει μεγάλο μέρος ή και όλη την αξία της.

Το γιατί συμβαίνει αυτό μπορεί να γίνει απόλυτα κατανοητό αν σκεφτούμε ότι απομονώνοντας τον δυνατό «παίκτη» μια τροφής ή ενός φυτού με θεραπευτικές ιδιότητες, είναι δυνατό να τον «απενεργοποιήσουμε» αφαιρώντας του  την υποστήριξη που του παρέχει το σύνολο του χημικού «κοκτέιλ» που συναποτελεί την εν λόγω τροφή. Έτσι, είναι σαν να βάζουμε έναν παίκτη μόνο του να αντιμετωπίσει μια πληθώρα αντιπάλων που θα συναντήσει στον οργανισμό μας, με φυσικό αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα «βγάλει πέρα»...

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

Πολυφαινόλες : Η Ρεσβερατρόλη είναι ο νέος «λαγός» των φαρμακοβιομηχανιών και των βιομηχανιών συμπληρωμάτων διατροφής. Όμως, η απομόνωσή της από το κόκκινο κρασί ΔΕΝ έχει τα αποτελέσματα που έχει η κατανάλωσή της με την ολοκληρωμένη «παρέα» των συστατικών του κρασιού. Για μια πλήρη ανάλυση αυτού του δεδομένου, μπορείτε να ανατρέξετε στο ιδιαίτερα πληροφοριακό site www.medlook.net.

Η καλή Χοληστερίνη (HDL) . Τα σκευάσματα που ανεβάζουν την καλή Χοληστερίνη αρχικά θεωρήθηκαν πολύ ελπιδοφόρα. Αποδείχτηκε όμως επανειλημμένα σε μελέτες ιδρυμάτων όπως το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (σε έρευνα υπό τον καθηγητή Δημήτριο Τριχόπουλο), ότι ενώ μπορούμε να έχουμε τις τιμές της καλής χοληστερίνης σε υψηλά επίπεδα, ΔΕΝ προστατευόμαστε καθόλου από τα εμφράγματα και τα υπόλοιπα καρδιακά επεισόδια. Μελέτες έδειξαν ότι τα ποσοστά των ασθενών με «ανεβασμένη» τεχνητά την καλή τους χοληστερίνη έχουν ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα με όσους δεν πήραν το φάρμακο.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν;

Οι ειδικοί στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα θεμελιώδη. Τα δεδομένα δείχνουν με πολλή έμφαση προς τις φυσικές λύσεις, και δύσκολα μπορεί κάποιος να τα αγνοήσει. Συνεχώς αναδεικνύεται η ζωτική σημασία της τακτικής άσκησης και της επιλογής τροφών που μπορούν να αλλάξουν την υγεία μας.

Ακριβώς όπως τα τηγανητά, τα κρέατα και τα λιπαρά μπορούν να μας καταστρέψουν την υγεία, υπάρχουν τροφές που μπορούν να μας τη φτιάξουν. 

Η πρότασή μου: επιλέξτε να βάλετε στο  καθημερινό πρόγραμμά σας το Γανόδερμα, το μανιτάρι που είναι αποδεκτό ως ο βασιλιάς όλων των βοτάνων. Αν και δεν θα θεραπεύσει καμία ασθένειά σας (για αυτό υπάρχουν οι πολλοί και καλοί γιατροί που έχουμε), το Γανόδερμα  μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να αντιδράσει θετικά στην πληθώρα των πιέσεων που δέχεται καθημερινά. Σαν το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό στον κόσμο, θα δώσει στον οργανισμό σας την ευκαιρία να παλέψει λιγότερο με τις ελεύθερες ρίζες που τον ταλαιπωρούν. Πλούσιο σε εκατοντάδες θρεπτικά συστατικά, θα προσφέρει πρώτη ύλη στο σώμα σας για να συνθέσει όλα όσα του χρειάζονται ώστε να ισορροπήσει τις λειτουργίες του με τον καλύτερο τρόπο.

Σε επόμενο άρθρο, θα σας δείξω πώς επιδρά το Γανόδερμα στον κύκλο της γλυκόζης, βοηθώντας το σώμα να αντιμετωπίσει με επιτυχία προκλήσεις όπως το Διαβήτη.