Σάββατο

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (3)

Χοληστερόλη και Κληρονομικότητα


Όπως έχουμε ήδη πει, η Χοληστερόλη προέρχεται από δύο πηγές: Από το ίδιο το σώμα και  από την τροφή (βλέπε : "Κρισιμες Αλήθειες για τη Χοληστερόλη"). Η καθεμιά πηγή χοληστερόλης μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της πάνω από τα επιθυμητά.  Μερικοί άνθρωποι έχουν κληρονομήσει γονίδια που προκαλούν την παραγωγή υπερβολικά πολλής χοληστερόλης. Για άλλους, όμως, η διατροφή είναι ο κύριος ένοχος. Τα κορεσμένα λίπη και η χοληστερόλη βρίσκονται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε πολλές περιπτώσεις, η υψηλή χοληστερόλη οφείλεται στο συνδυασμό των γενετικών παραγόντων και της κακής διατροφής.

Έτσι λοιπόν, ξέρετε αν έχετε προδιάθεση να αποκτήσετε υψηλή χοληστερόλη παρατηρώντας το οικογενειακό ιστορικό σας. Αν ανάμεσα στους γονείς, τους παππούδες, τους θείους και τα ξαδέλφια σας υπάρχουν αρκετά άτομα με καρδιοπάθειες και προβλήματα με τη χοληστερόλη τους, είναι πολύ πιθανό ότι κινδυνεύετε περισσότερο. Μην απελπίζεστε όμως! Εκμεταλλευτείτε υπέρ σας το γεγονός ότι τώρα το ξέρετε. Η γνώση είναι δύναμη. Απλά προσέξτε λίγο περισσότερο τη διατροφή σας για να μη δώσετε στα "κακά" γονίδιά σας την ευκαιρία να εκφραστούν!


Ποιοι παράγοντες επιτείνουν τον κίνδυνο;

Συνοπτικά, κινδυνεύετε να αναπτύξετε υψηλή χοληστερόλη αν:
  • Η Διατροφή σας είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη
  • Υπάρχει ιστορικό υψηλής χοληστερόλης στην οικογένεια
  • Είστε υπέρβαρος/η ή παχύσαρκος/η
  • Μεγαλώνετε (όσο περισσότερο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερο πρέπει να προσέχουμε)


Παίζει το φύλο κάποιο ρόλο;

Καλά νέα για τις γυναίκες! Μέχρι την  εμμηνόπαυση, οι γυναίκες γενικά έχουν χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας. Επιπλέον, έχουν υψηλότερα επίπεδα HDL, της "καλής" χοληστερόλης! 

Πώς κι έτσι; ένας λόγος είναι η παρουσία των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων. Όσο βρίσκονται σε γόνιμη ηλικία, τα οιστρογόνα προστατεύουν τις γυναίκες από τη χοληστερόλη σε μεγάλο βαθμό. Κατά την εμμηνόπαυση, όμως, τα οιστρογόνα μειώνονται, και, ειδικά μετά τα 55, ο κίνδυνος για τις γυναίκες αυξάνεται σταδιακά...

 Μπορούν τα παιδιά να έχουν πρόβλημα;
Άσχημα νέα για τους γονείς, αλλά περισσότερο για τα παιδιά... Υπάρχουν αποδείξεις ότι η χοληστερόλη μπορεί να αρχίσει να φράζει τις αρτηρίες ακόμα και  μικρών παιδιών, οδηγώντας σε αρτηριοσκλήρωση και καρδιοπάθειες όλο και νεότερους ανθρώπους. Ολοένα και περισσότερες επίσημες φωνές προειδοποιούν για τον κίνδυνο. Τα υπέρβαρα παιδιά στις ΗΠΑ ελέγχονται για τη χοληστερόλη τους και λαμβάνονται μέτρα για τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης σε παιδιά και εφήβους. Μεταξύ των 2 και των 19 ετών ηλικίας, η ολική χοληστερόλη που ξεπερνάει το 170 θεωρείται οριακά υψηλή. Στην Ελλάδα, το πρόβλημα έχει ήδη εντοπιστεί και έχουν αναγνωριστεί οι αιτίες: Πρόκειται για την κακή διατροφή  με πολλά φαγητά εκτός σπιτιού, που περιέχουν πολλά γλυκά και αλμυρά σκευάσματα του εμπορίου και πολλά τρόφιμα ζωικής προέλευσης. 
Το αυξημένο σωματικό βάρος των παιδιών και η έλλειψη άσκησης κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα... Αν υπάρχει και ιστορικό γενετικής προδιάθεσης (οικογενής υπερχοληστερολαιμία), τότε πρέπει απαραίτητα το παιδί να εξεταστεί για τη χοληστερόλη του. Σε αυτή την περίπτωση κρίνεται απαραίτητο για το παιδί να μετρηθεί τουλάχιστον μία φορά μεταξύ της ηλικίας των 12 μηνών και των 9 ετών. Καμπανάκι κινδύνου αποτελεί και το πρόβλημα του ενός ή και των δύο γονέων με τη χοληστερόλη. Οι έρευνες απέδειξαν ότι  για κάθε παιδί με πρόβλημα χοληστερόλης, ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς πάσχει από το ίδιο πρόβλημα. Αν το παιδί σας έχει υψηλή χοληστερόλη, τότε πρέπει να εξετάζεται τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια από την ηλικία των 10 και μετά. Όλο και συχνότερα, τα μικρά παιδιά ξεκινούν μια ισόβια, καθώς φαίνεται, αγωγή με στατίνες, βάζοντας τα φάρμακα στην καθημερινότητά τους από τόσο τρυφερή ηλικία...

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να προφυλαχτεί από τη χοληστερόλη και τα προβλήματα που θα του φέρει αυτή στο μέλλον; Δύο μόνο πράγματα αρκούν: Διδάξτε του να ασκείται αρκετά και να τρώει σωστά.

Για το πρώτο, πρέπει να το βοηθήσετε κυρίως με το παράδειγμά σας αλλά και με τα κατάλληλα ερεθίσματα, που θα το βοηθήσουν να σηκωθεί από τον καναπέ του και να βρει τη χαρά που βρίσκεται παίζοντας το ίδιο, και όχι διαχειριζόμενο μια εικονική πραγματικότητα στον υπολογιστή ή την παιχνιδομηχανή του.

Για το δεύτερο, σας έχω ένα καλό νέο: Δοκιμάστε να βάλετε το Γανόδερμα στη διατροφή του. Πρόκειται για την ισχυρότερη αντιοξειδωτική τροφή στον κόσμο, που τα συστατικά της βοηθούν με φυσικό τρόπο να μη συντίθεται  νέα χοληστερόλη, αλλά και να απομακρύνεται η χοληστερόλη που έχει εναποτεθεί στο κυκλοφορικό μας σύστημα.


Και ένα ακόμα πιο  ... νόστιμο νέο. Αν σας φαίνεται απίθανο να βάλετε στην καθημερινότητα του μικρού σας αγγέλου τις δύσκολες γεύσεις των λαχανικών και των υπερτροφών, όπως είναι το Γανόδερμα, το ίδιο μου φαινόταν και εμένα. Αλλά υπάρχει λύση! Ανακαλύψτε, όπως έκανα εγώ με τον μικρό μου γιο, το υπέροχο Cocozhi, που είναι ένα πεντανόστιμο ρόφημα σοκολάτας με Γανόδερμα. Τώρα, η υγιεινή διατροφή μπορεί να γίνει μια απολαυστική συνήθεια που θα σας συντροφεύει όποτε θέλετε να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας μια ζεστή ή παγωμένη, σοκολάτα. Ο μικρός Αλέξανδρος τρελαίνεται να πίνει τη σοκολάτα του κάθε μέρα. Φυσικά, όπως βλέπετε, χαίρει άκρας υγείας!

Στείλτε μου μήνυμα χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας στο πάνω μέρος αυτής της σελίδας, και θα σας στείλω  δωρεάν δείγματα Cocozhi! Και όχι μόνο: Όσοι επικοινωνείτε μαζί μου μέσω αυτού του blog, θα αποκτάτε το προνόμιο να έχετε δικαίωμα αγοράς προϊόντων DXN, σε τιμές χονδρικής, για πάντα!

Γ.Η.