Πέμπτη

ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ ΚΑΦΕ


'Ενας καφές την ημέρα, κάνει το γιατρό πιο πέρα;

Μπορούμε να αποφύγουμε τις πέτρες στη χολή αν πίνουμε καθημερινά έναν καφέ;

Περιέχει καφεΐνη ο ... ντεκαφεινέ;

Κάνει να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά τον καφέ;

Κάντε το τεστ των 12 ερωτήσεων και μάθετε πόσο καλά ξέρετε τον καφέ που πίνετε!

Ερώτηση 1: Πόσες μερίδες καφέ πρέπει να πίνουμε την ημέρα;

θα λέγατε:
α) 1
β) 3
γ) 5

Σωστή απάντηση: το β) 3

Περισσότεροι από 3 στους 4 από εμάς πίνουμε καφέ. Περισσότεροι από τους μισούς λένε ότι το κάνουν αυτό καθημερινά. Γιατί ακούμε συχνά τους ειδικούς να μας προτείνουν να σταματάμε στους δύο ή τρεις καφέδες την ημέρα; Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι ότι υπάρχουν καν κίνδυνοι για την υγεία αν πίνουμε πολύ καφέ. Το λένε αυτό απλά για να είναι σίγουροι...

Ερώτηση 2: Ποιος καφές έχει λιγότερη καφεΐνη;

θα λέγατε:
α) Ο στιγμιαίος
β) Ο καφές φίλτρου
γ) Ο ελληνικός
δ) Ο espresso

Σωστή απάντηση: το α) ο καφές στιγμής

2 παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα της καφεΐνης που καταλήγει στον καφέ μας: Η ποικιλία  του καφέ και ο τρόπος παρασκευής του. 
Ο αλεσμένος, καβουρδισμένος καφές που παρασκευάζουν οι σύγχρονες μηχανές espresso είναι ποικιλίας arabica, η μόνη ποικιλία που δεν αναμιγνύεται με καμία άλλη. Ο καρπός  arabica περιέχει περίπου 1,1 γρ. καφεΐνη ανά 100 γραμμάρια. 
Το χαρμάνι ενός καφέ φίλτρου, ελληνικού ή στιγμής είναι συνήθως κατώτερης ποιότητας, του είδους robusta, των οποίων ο καρπός έχει περιεκτικότητα σε καφεΐνη 2,2γρ./100γρ. καφέ.
Όσο περισσότερο εκτίθεται ο καφές σε καυτό νερό, τόσο περισσότερη καφεΐνη αφήνει στο ρόφημά μας.  Έτσι, αναλογικά την περισσότερη καφεΐνη έχει κατά σειρά ο espresso, ο ελληνικός, ο καφές φίλτρου και ο στιγμιαίος καφές. Ποια είναι όμως η πραγματική ποσότητα καφεΐνης που παίρνουμε από κάθε τυπική μερίδα καφέ, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας; Ο πίνακας αυτός βγάζει τον... πρωταθλητή!

Ο Πρωταθλητής: Ο καφές στιγμής της DXNέχει τη λιγότερη καφεΐνη ανά μερίδα από οποιονδήποτε άλλο καφέ. ΓιατίΑποτελείται από 100% arabica, και παρασκευάζεται χωρίς φιλτράρισμα ή βρασμό. To ρόφημα που παρασκευάζεται ζεστό περιέχει περίπου 40mg καφεΐνης, ενώ παράλληλα μας προσφέρει την εκπληκτική αντιοξείδωση του Ganoderma Lucidum που περιέχει .

Ερώτηση 3: Από που κατάγεται ο καφές;

θα λέγατε:
α) Βραζιλία
β) Ασία
γ) Αφρική

Σωστή απάντηση: το γ) Αφρική

Υπάρχουν 25 είδη καφέ. Όλα τους προέρχονται από την Αφρική, κυρίως από τη σημερινή Αιθιοπία

Ερώτηση 4: O καφές συγγενεύει με:

α) Το κακάο
β) Τη γαρδένια
γ) Το Noni

Σωστή απάντηση: το β) Τη Γαρδένια, και το γ)Το Noni

Δεν μυρίζουν το ίδιο, αλλά και τα δύο ευωδιάζουν! Ο καφές είναι το πλέον εμπορεύσιμο είδος μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Ρουβικοειδή (Rubiaceae). Είναι μια μεγάλη οικογένεια, που αποτελείται από 6.000 είδη, μεταξύ των οποίων η Γαρδένια, αλλά και το Νόνι! 
Αντίθετα, το κακάο ανήκει σε μια εντελώς διαφορετική οικογένεια φυτών, τα Μαλαχοειδή (Malvacee), πράγμα που το κάνει πρώτο εξάδελφο της ... μπάμιας!!


Ερώτηση 5: η κατανάλωση καφέ σας προστατεύει από:

α) Πέτρες στη χολή
β) Διαβήτη τύπου 2
γ) Και τα δύο

Σωστή απάντηση: το γ) καί τα δύο

Αν πιείτε πολύ καφέ, είναι αλήθεια ότι θα βιώσετε ταχυκαρδία και θα ανέβει η πίεση στο αίμα σας. Ολοένα περισσότερες έρευνες, όμως, δείχνουν ότι η λελογισμένη χρήση του καφέ έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ο καφές με καφεΐνη, και όχι ο ντεκαφεϊνέ, για παράδειγμα, αποδείχθηκε ότι συμβάλλει στην πρόληψη του σχηματισμού χολολίθων. Άλλες μελέτες απέδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μειώνει τις πιθανότητες να αποκτήσετε διαβήτη τύπου 2.Ερώτηση 6: Ποιο έχει την περισσότερη καφεϊνη;

α) Ένα κουτί αναψυκτικού τύπου Cola
β) Ένας espresso
γ) Ένας DXN black coffee

Σωστή απάντηση: το α) Ένα ποτό τύπου Cola

Ναι, ένα κουτί των 330ml Cola διαίτης περιέχει 47mg καφεϊνης. Συγκρίνετέ το αυτό με τα 40mg του espresso και του DXN black coffee...


Ερώτηση 7: Ο καφές που πίνει ο μέσος Έλληνας σε ένα χρόνο θα μπορούσε να γεμίσει:

α) Μία πισίνα
β) Ένα μπιτόνι
γ) Μία μπανιέρα

Σωστή απάντηση: το γ) μία μπανιέρα

Όχι ,δεν είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο σε κατανάλωση καφέ. Πρώτοι είναι οι φίλοι μας οι Σκανδιναβοί, που δεν τους φτάνουν ούτε 16 κιλά καφέ το χρόνο. Εμείς καταναλώνουμε περίπου 5 κιλά καφέ το χρόνο ο καθένας. Αν το μεταφράζαμε σε φραπέ, αυτό θα αντιστοιχούσε σε πάνω από 230 λίτρα καφέ, περίπου όσο παίρνει μια κοινή μπανιέρα...

Ερώτηση 8: Πού διατηρείται καλύτερα ο καφές;
α) Στο ψυγείο
β) Στο ντουλάπι
γ) Στην κατάψυξη

Σωστή απάντηση: το β) Στο ντουλάπι

Αρκεί ένα σκοτεινό και στεγνό μέρος και ένα καλά σφραγισμένο δοχείο. Τα κεραμικά ή γυάλινα δοχεία είναι τα καλύτερα. Αντίθετα, η υγρασία καταστρέφει τον καφέ, για αυτό και δεν του ταιριάζει το ψυγείο.
Αν χρειαστεί να αποθηκεύσετε καφέ για μεγάλο διάστημα, μπορείτε να τον καταψύξετε. Φροντίστε όμως να τον μοιράσετε σε μικρές δόσεις και να τον σφραγίσετε αεροστεγώς. Όταν τον βγάλετε από την κατάψυξη, δεν μπορείτε να τον βάλετε πάλι πίσω...


Ερώτηση 9: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσεις τα δόντια σου από τα οξέα του καφέ;

α) Ξεπλένοντας με νερό
β) Βουρτσίζοντας τα δόντια αμέσως
γ) Πίνοντας με καλαμάκι

Σωστή απάντηση: το α) Ξεπλένοντας με νερό

Η απάντηση β) είναι ότι χειρότερο! Το βούρτσισμα αμέσως μετά την κατανάλωση καφέ βλάπτει τις ευαίσθητες επιφάνειες. Η καλύτερη λύση είναι να ξεπλύνουμε το στόμα μας με καθαρό νερό και να βουρτσίσουμε τα δόντια μας περίπου μισή ώρα αργότερα.
Μια άλλη κακή συνήθεια είναι να ρουφάμε δυνατά με το καλαμάκι ή να περιστρέφουμε τον καφέ στο στόμα μας προτού τον καταπιούμε. Αυτό κάνει τον καφέ να χτυπά με ορμή στα δόντια, επιταχύνοντας τη δράση των οξέωνEρώτηση 10: Ο καφές έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα φρούτα και τα λαχανικά;

α) Σωστό
β) Λάθος

Σωστή απάντηση: το α) Σωστό

Παίρνουμε περισσότερα αντιοξειδωτικά από ταν καφέ παρά από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στην ποσότητα του καφέ που καταναλώνουμε. Αλλά και ο ίδιος ο καφές είναι πολύ πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, όπως οι πολύτιμες πολυφαινόλες.
Και οι χουρμάδες,πχ, έχουν αντιοξειδωτικά, αλλά δεν τρώμε και τόσους πολλούς.


Ερώτηση 11: Γιατί ο Civet Coffee (καφές μοσχογαλής) είναι τόσο ακριβός;

α) Περιέχει ψήγματα χρυσού
β) Παράγεται από κόπρανα
γ) Στραγγίζεται 200 φορές

Σωστή απάντηση: το β) παράγεται από κόπρανα


O Civet Coffee παράγεται από τα απόβλητα της μοσχογαλής, μιας αγριόγατας της Ινδονησίας. Οι γάτες τρώνε φρέσκους, άγουρους καρπούς καφέ, τους οποίους δεν μπορούν να χωνέψουν. Αυτοί περνούν από το έντερό της και αποβάλλονται ως κόπρανα. Οι ειδικοί αποδίδουν το ιδιαίτερο άρωμα και τη γεύση του καφέ που φτιάχνεται με αυτό τον τρόπο στις εκκρίσεις του πεπτικού συστήματος της μοσχογαλής. Ένα κιλό αλεσμένου και καβουρδισμένου Civet Coffee κοστίζει από 200 έως και πάνω από 1000 Ευρώ.


Ερώτηση 12: Ο ντεκαφεϊνέ δεν περιέχει καφεΐνη


α) Σωστό
β) Λάθος

Σωστή απάντηση: το β) Λάθος


O ντεκαφεϊνέ είναι καφές που έχει υποστεί χημική κατεργασία ώστε να αφαιρεθεί η καφεΐνη του. Παρόλα αυτά, ένα μέρος της καφεΐνης παραμένει. Ανάλογα με τον καφέ που πίνετε, ο ντεκαφεϊνέ σας έχει από 10-20% του "κανονικού" καφέ σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου