Αναρωτιέστε γιατί παχαίνετε ενώ οι διατροφικές σας συνήθειες είναι, αυτό που λέμε, υγιεινές, με μαύρο ψωμί, μέλι, χυμούς φρούτων κτλ; Η απάντηση θα σας εκπλήξει! Ουσιαστικά, το υγιεινό φαγητό είναι στην πραγματικότητα πιθανότερο να προκαλέσει αύξηση σωματικού βάρους, από ότι οι όχι και τόσο υγιεινές τροφές.

Σύμφωνα με κατάλογο που συντάχθηκε από Ειδικούς Διατροφολόγους, τονίζεται ότι, τα τρόφιμα που προάγουν την υγεία, είναι και εκείνα που πολλές φορές κρύβουν παγίδες για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος.

Στον κατάλογο αυτών περιλαμβάνονται εκτός των άλλων, το ελαιόλαδο, οι χυμοί φρούτων, το κοτόπουλο, το μούσλι, τα αποξηραμένα μίγματα φρούτων και ξηρών καρπών, καθώς και τα μπισκότα με χαμηλά λιπαρά.

Η Διατροφολόγος Catherine Matthews, δήλωσε: «Μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι ένα φρούτο ή ένα ρόφημα λαχανικών είναι γεμάτα βιταμίνες, αλλά αυτό που δεν υπολογίζει ο περισσότερος κόσμος είναι πως, επίσης είναι και φορτωμένα με ζάχαρη, φρουκτόζη αλλά ζάχαρη. Μερικά από αυτά περιέχουν ίδιες ποσότητες ζάχαρης ακόμα και με τα ανθρακούχα ποτά!»

Για παράδειγμα, έτοιμος χυμός εμπορίου, με μάνγκο, ανανά και μπανάνα, περιέχει 15,7γρ ζάχαρης ανά 100ml, ποσότητα που είναι σχεδόν 50% περισσότερη από τα 10,6γρ ζάχαρης που περιέχονται σε 100ml αναψυκτικού τύπου Cola.

Οι νέοι σεφ από καιρό ενθαρρύνουν τις νοικοκυρές να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο γενναιόδωρα, βάζοντάς το πάνω από τα πάντα. Είτε αυτό είναι ζυμαρικά, είτε σαλάτες. Όμως, η Matthews επισημαίνει ότι, αυτό που θεωρείται ζωτικής σημασίας συστατικό για τη μεσογειακή διατροφή και κάνει παράλληλα καλό και στην καρδιά, έχει 50 θερμίδες μόνο μέσα σε ένα κουταλάκι του γλυκού!

Επίσης, η ίδια αναφέρει πως, ενώ το μέλι είναι φυσικό, πρέπει να υπολογίζεται ακριβώς όπως και η ζάχαρη, ενώ «η κατανάλωση χυμών φρούτων, αποτελεί τον πιο γρήγορο τρόπο για να κερδίσει κανείς βάρος». Και συμπληρώνει ότι, «οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερο από ένα λεπτό για να πιούν ένα ποτήρι χυμού με 150 θερμίδες –περισσότερες δηλαδή από τις 139 θερμίδες που υπάρχουν στα 330ml των αναψυκτικών τύπου Cola».

Επίσης, τα γιαούρτια, καθώς και άλλες λιχουδιές με χαμηλά λιπαρά, λέγεται πως συχνά έχουν περισσότερες θερμίδες από ότι τα ίδια προϊόντα με όλα τα λιπαρά τους, διότι οι κατασκευαστές προσθέτουν περισσότερη ζάχαρη για να αντικαταστήσουν την απώλεια της γεύσης από τα λιπαρά που έχουν αφαιρεθεί.

Όμως, ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι, το κοτόπουλο, που θεωρείται η ιδανική υγιεινή εναλλακτική λύση, για την αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος, μπορεί αν δεν μαγειρευτεί κατάλληλα (για παράδειγμα να δεν αφαιρεθεί η πέτσα του ή αν δε γίνει τηγανητό), να τριπλασιάσει τις θερμίδες που προσφέρει στον καταναλωτή του.

Η Catherine Matthews δήλωσε πως, όσοι θέλουν να χάσουν βάρος, πρέπει να τρώνε πρωινό με πολλές πρωτεΐνες –όπως είναι τα αυγά- καθώς αυτό τείνει να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επίσης, η ίδια συνιστά μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, η οποία όμως να συνοδεύεται από μεγάλες ποσότητες νερού καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.