Έχετε Διαβήτη; Μυστικά για να αποφύγετε τα Προβλήματα
Νο2 - Ζώντας με το Διαβήτη
Αυτό είναι το δεύτερο άρθρο της σειράς ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΗΤΗ; ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Στο πρώτο μέρος, εξετάσαμε τη σημασία που έχει η επιλογή σωστών πηγών ενέργειας μέσω της διατροφής, ο έλεγχος του σωματικού βάρους και ο επαρκής ύπνος. Τώρα θα δούμε μερικά ακόμα μυστικά για καλύτερη ζωή με το διαβήτη
Ερώτηση: Πώς και πότε να ασκούμαι αν έχω διαβήτη;
Απάντηση: Να είστε δραστήριοι - με αυτό που σας αρέσει!
Σκεφτείτε τις προτιμήσεις και τις δυνατότητές σας: Σας αρέσει το περπάτημα; Μπορείτε να κάνετε
χορό; Μήπως λίγο ποδήλατο; Αν έχετε καθιστική εργασία; μήπως μπορείτε απλά να σηκωθείτε από το γραφείο σας και να κάνετε επιτόπια βήματα; Απορρίψτε κάθε ιδέα που σας κάνει να διστάσετε. Η άσκηση δεν είναι ντροπή, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε αρκετά χρόνια παραπάνω (δείτε περισσότερα εδώ)! Αν έχετε διαβήτη, κάντε ότι μπορείτε για να βάλετε στο πρόγραμμά σας μισή ώρα ελαφριάς άσκησης κάθε ημέρα. Αν λαχανιάζετε ή κουράζεστε γρήγορα, μην πιέζεστε υπερβολικά, αλλά και μην παραιτείστε. Κάντε ότι μπορείτε, όσο μπορείτε και σταδιακά θα φτάσετε στο στόχο σας.
Η άσκηση θα σας ωφελήσει:
Όλοι Μπορούμε! |
Η άσκηση θα σας ωφελήσει:
- Μειώνει τους κινδύνους για το καρδιαγγειακό σας σύστημα.
- Μειώνει την κακή Χοληστερόλη (δείτε περισσότερα εδώ)
- Ελέγχει την υπέρταση
- Μειώνει το βάρος σας
- Μειώνει το άγχος
- Θα ελαττώσει τα φάρμακά σας για το Διαβήτη
Ερώτηση: Πρέπει να ελέγχω το ζάχαρό μου καθημερινά;
Απάντηση: Το ξέρετε ότι πρέπει ... κι ας τσιμπάει!
Δεν θέλετε να ισορροπείτε στα τυφλά, έτσι δεν είναι; Γιατί να το κάνετε αυτό με τη ζωή σας; Ο καθημερινός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου πρέπει να σας γίνει συνήθεια. Ελέγχοντας τακτικά το ζάχαρό σας αποφεύγετε ή κρατάτε σταθερές πολλές επιπλοκές του διαβήτη, όπως είναι ο πόνος των νεύρων. Ο έλεγχος θα σας δείχνει πώς σας επηρεάζουν οι τροφές και οι δραστηριότητές σας. Θα σας λέει αν η θεραπεία σας αποδίδει ή αν χρειάζονται αλλαγές. Ο γιατρός σας πιθανώς να σας υποδείξει να παραμένετε εντός κάποιων ορίων. Όσο πιο κοντά ή μέσα είστε στα όριά σας, τόσο καλύτερα θα νιώθετε!
*Προσοχή: Αν απαντάτε "ναι" στις παρακάτω ερωτήσεις, πιθανότατα πάσχετε από προδιαβητικό σύνδρομο και πρέπει να αρχίσετε να προσέχετε τα επίπεδα του σακχάρου σας, ακόμα και αν δεν είστε διαβητικός!
- Μήπως έχετε κεντρικού τύπου παχυσαρκία; (το λίπος συσσωρεύεται στον κορμό σας);
- Μήπως είστε πάνω από 45 ετών;
- Μήπως έχετε καθιστική εργασία;Ασκείστε λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα;
- Μήπως βρεθήκατε ποτέ με ελαφρά αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και ελαφρά χαμηλή "καλή" χοληστερόλη;
- Έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη;
- Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση;
- Μήπως το σάκχαρό σας μετρήθηκε ποτέ σε επίπεδα κοντά αλλά όχι πάνω (σάκχαρο νηστείας 100 ή ελάχιστα παραπάνω) από τα επιτρεπτά όρια;
Γανόδερμα - κάνει καλό στο αίμα |
Το αποτέλεσμα είναι έλεγχος της υπέρτασης, μείωση της αρτηριακής πίεσης και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.
Ερώτηση: Πώς επηρεάζει το άγχος μου το διαβήτη;
Απάντηση: Με πολλούς τρόπους.
Αν είστε διαβητικοί, το στρες θα σας ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου. Τα πράγματα είναι σοβαρά: Πετάξτε μακριά σας όσο περισσότερο άγχος μπορείτε. Καθετί που σας προκαλεί σωματική ή διανοητική ένταση, σας ανεβάζει το ζάχαρο! Να μερικοί τρόποι να τα καταφέρετε:
Στο επόμενο άρθρο με θέμα: ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΗΤΗ; ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ νο 3
- Μάθετε τεχνικές διαχείρισης. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να λέτε, να κάνετε και να σκέφτεστε ώστε να μειώνετε τις εντάσεις καθώς μιλάτε ή διαπραγματεύεστε με τους άλλους.
- Κάντε πράγματα που σας χαλαρώνουν. Υπάρχουν ακόμα και τεχνικές για αυτό, όπως οι ασκήσεις αναπνοής και κάποιες χαλαρωτικές κινήσεις. Μάθετε για αυτές. Εστιάστε τη σκέψη σας συνειδητά σε ευχάριστα πράγματα, γεγονότα ή ανθρώπους συχνά στη διάρκεια της ημέρας. Ρωτήστε το γιατρό σας αν μπορεί να σας υποδείξει κάτι.
- Πόσο κακό μου κάνει το αλάτι;
- Είμαι διαβητικός. Πόσο κινδυνεύει η καρδιά μου;
- Γιατί πρέπει να προσέχω το πόδι μου;
Γραφτείτε στις ενημερώσεις μου για να μη χάσετε τη συνέχεια !
Γ.Η.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου