Έχετε Διαβήτη; Μυστικά για να αποφύγετε τα Προβλήματα
Νο3 - Αποφεύγοντας τον Κίνδυνο
Αυτό είναι το τρίτο άρθρο της σειράς ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΗΤΗ; ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Στο δεύτερο μέρος, εξετάσαμε τη σημασία της άσκησης, το πόσο σημαντικός είναι ο τακτικός έλεγχος του ζαχάρου, και πώς μπορούμε να ελέγχουμε το άγχος που χειροτερεύει το διαβήτη.
Ερώτηση: Πόσο κακό μου κάνει το αλάτι;
Απάντηση: Πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε...
Μειώστε το αλάτι, χωρίς δεύτερη σκέψη! To αλάτι νοστιμίζει τα φαγητά μας, αλλά στην πραγματικότητα είναι τοξικό! Να μερικά δεδομένα.
Αλλά δεν αρκεί απλώς το να μην χρησιμοποιείτε την αλατιέρα στο τραπέζι... Το περισσότερο αλάτι που παίρνετε καθημερινά προέρχεται από τις επεξεργασμένες τροφές. Αποφύγετε τις εύκολες ή συσκευασμένες λύσεις και χρησιμοποιείστε φρέσκα υλικά, όπου και όποτε μπορείτε. Και βρείτε εναλλακτικές όπως βότανα και μπαχαρικά για να καρυκεύετε το φαγητό σας αντί για αλάτι, όταν μαγειρεύετε.
Αν :
- λέγεται ότι η θανατηφόρα δόση επιτραπέζιου αλατιού είναι ποσότητα ίση περίπου με το 1 χιλιοστό του σωματικού μας βάρους.
- Στις ετικέτες με τις διατροφικές πληροφορίες, μπορεί να μην αναφέρεται σαν αλάτι αλλά σαν "νάτριο" (το επιτραπέζιο αλάτι είναι χλωριούχο νάτριο)
- Η "ασφαλής" ποσότητα που μπορεί να καταναλώσει ο μέσος άνθρωπος έχει υπολογιστεί στα 2,3 γραμμάρια την ημέρα (περίπου μια κουταλιά του γλυκού)
- Στην πραγματικότητα, ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει περίπου 12,5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα. Που το βρίσκει; Σε συσκευασμένες τροφές που μπορεί να είναι ακόμα και ... γλυκά! Πράγματι το αλάτι χρησιμοποιείται σαν ενισχυτικό γεύσης σε μπισκότα, ντόνατς, κρουασάν και άλλα γλυκίσματα... άλλες πηγές αλατιού είναι το ψωμί, τα αλλαντικά, τα δημητριακά (corn flakes κλπ), το τυρί, η πίτσα, οι ελιές, τα τσιπς, οι ξηροί καρποί, το βούτυρο και άλλα προϊόντα που αλείφονται στο ψωμί κ.α.
Αλλά δεν αρκεί απλώς το να μην χρησιμοποιείτε την αλατιέρα στο τραπέζι... Το περισσότερο αλάτι που παίρνετε καθημερινά προέρχεται από τις επεξεργασμένες τροφές. Αποφύγετε τις εύκολες ή συσκευασμένες λύσεις και χρησιμοποιείστε φρέσκα υλικά, όπου και όποτε μπορείτε. Και βρείτε εναλλακτικές όπως βότανα και μπαχαρικά για να καρυκεύετε το φαγητό σας αντί για αλάτι, όταν μαγειρεύετε.
- είστε πάνω από 50 ετών,
- έχετε υψηλή πίεση,
- έχετε διαβήτη
- έχετε χρόνια νεφροπάθεια,
Ερώτηση: Είμαι διαβητικός. Κινδυνεύει η καρδιά μου;
Απάντηση: Ναι, κινδυνεύει. Αλλά μπορείτε να την προστατεύσετε!
Η καρδιοπάθεια αποτελεί μια από τις πλέον επικίνδυνες επιπλοκές του διαβήτη. Μπορείτε ωστόσο να διατηρήσετε τον έλεγχο, αν προσέχετε ορισμένες παραμέτρους
- Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c). [Ελέγξτε τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο] Η γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη μας δείχνει ποιο ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων μας έχει επηρεαστεί από τη γλυκόζη στο αίμα. Πρακτικά, μας δείχνει το μέσο όρο των επιπέδων σακχάρου για το τελευταίο τρίμηνο. Ένα ποσοστό κάτω από 7% θεωρείται ασφαλές (ενέχει πολύ μειωμένες πιθανότητες επιπλοκών στο καρδιαγγειακό μας σύστημα), αν και σημαίνει ότι είχαμε επίπεδα σακχάρου λίγο πάνω από 150. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μία τιμή - στόχο ακόμα πιο χαμηλή, ώστε να σας προστατεύσει περισσότερο.
- Πίεση Αίματος: Βάλτε στόχο να την κρατήσετε κάτω από 140 mm Hg τη "μεγάλη") και 80 mm Hg τη "μικρή".
- Χοληστερόλη. [Δείτε περισσότερα εδώ] Επιθυμητά επίπεδα (σε mg/dl) :
- η LDL ("κακή") κάτω από 100
- η HDL ("καλή") πάνω από 40 αν είστε άνδρας και πάνω από 50 αν είστε γυναίκα
- τα Τριγλυκερίδια κάτω από 150
Γανόδερμα - κάνει καλό στο αίμα |
Ο έλεγχος της χοληστερόλης είναι μια σύγχρονη διατροφική πρόκληση. Ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα είναι οι υπερτροφές, όπως το Γανόδερμα (δείτε περισσότερα εδώ). Γιατί; επειδή το Γανόδερμα βελτιώνει την ποιότητα του αίματος, αλκαλοποιώντας το pH του, κάνοντάς το λιγότερο κολλώδες και οξειδωμένο.
Το αποτέλεσμα είναι έλεγχος της υπέρτασης, μείωση της αρτηριακής πίεσης και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.
Ερώτηση: Γιατί πρέπει να προσέχω το πόδι μου;
Απάντηση: Χιλιάδες διαβητικοί το χάνουν. Ας μην είστε το επόμενο θύμα!
Ο διαβήτης αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο μόλυνσης, καθώς επιβραδύνει την επούλωση των πληγών. Απαιτείται να δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή στην περιποίηση ακόμα και φαινομενικά ασήμαντων τραυματισμών, όπως εκδορές και κοψίματα, που δημιουργούν ανοικτές πύλες εισόδου μολυσματικών παραγόντων. Καθαρίστε προσεκτικά και καλύψτε με αποστειρωμένη γάζα όλα αυτά τα σημεία. Χρησιμοποιείστε αντισηπτικό ή κρέμες με αντιμικροβιακούς παράγοντες. Αν μια πληγή δεν φαίνεται να κλείνει μετά από μερικές ημέρες, πηγαίνετε οπωσδήποτε στο γιατρό.
- Ελέγχετε τα πόδια σας καθημερινά για σημάδια όπως φουσκάλες, κοψίματα, σκασίματα του δέρματος, ερεθισμούς, κοκκινίλες ή πρηξίματα.
- Κρατήστε το δέρμα των ποδιών σας σε άψογη κατάσταση χρησιμοποιώντας ενυδατικές κρέμες, πχ στις φτέρνες, για να μην σκάζουν.
- Αποφύγετε τα στενά παπούτσια και τοποθετήστε ειδικούς, άνετους πάτους στα υποδήματά σας.
Τα νούμερα συγκλονίζουν. Με βάση στοιχεία από την Εταιρία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ), από 1 εκατομμύριο διαβητικούς στην Ελλάδα, περίπου 3.000 άτομα κάθε χρόνο χάνουν το πόδι τους, ενώ παγκόσμια ένας διαβητικός χάνει το πόδι του κάθε 20 δευτερόλεπτα! Το κόστος είναι τεράστιο. Πέρα από την ψυχολογική πλευρά του θέματος, κάθε ακρωτηριασμός κοστίζει σε ασθενή και κράτος συνολικά περίπου 30.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος της πρόωρης συνταξιοδότησης. Κι όλα αυτά, από μια πληγή που δεν της δόθηκε κατάλληλη σημασία...
Στο επόμενο άρθρο με θέμα: ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΗΤΗ; ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ νο 4
- Είμαι διαβητικός. Πρέπει να κόψω το τσιγάρο;
- Ποιες τροφές και υπερ-τροφές μου κάνουν καλό;
- Πόσο συχνά πρέπει να βλέπω το γιατρό μου;
Γραφτείτε στις ενημερώσεις μου για να μη χάσετε τη συνέχεια !
Γ.Η.