ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ HARALD ZUR HAUSEN
στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ο Dr Harald zur Hausen κέρδισε το Νόμπελ για την
αποκάλυψη του ρόλου του ιού HPV στην ανάπτυξη
του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
|
Ο Γερμανός καθηγητής Harald zur Hausen, γνωστός φιλέλληνας και επιστημονικός διευθυντής του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο, είναι κυρίως γνωστός για το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής, με το οποίο τιμήθηκε για την ανακάλυψη του ενοχοποιητικού ρόλου των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στην ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πρόσφατα, μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και απάντησε στα παραπάνω ερωτήματα.
Οι ιοί επιτίθενται στα κύτταρα για να αναπαραχθούν: χρησιμοποιούν τους γενετικούς μηχανισμούς των κυττάρων για να αντιγράψουν χιλιάδες φορές τον εαυτό τους! |
Ο HPV, σαν όλους τους ιούς, είναι μια πολύ απλή μηχανή -πολιορκητικός κριός. Αποτελείται μόνο από ένα πρωτεϊνικό καψίδιο που περιβάλλει ένα μόριο DNA. |
Αμυντικό κύτταρο (πορτοκαλί) επιτίθεται σε καρκινικό |
Για την προστασία του οργανισμού από τις κακοήθεις λοιμώξεις, δηλαδή τις μολύνσεις που οδηγούν σε καρκίνο, ο καθηγητής απάντησε ότι "υπάρχουν πολλές συμβουλές που μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο. Οι άνθρωποι θα πρέπει να κόψουν το κάπνισμα, να προσέξουν τη διατροφή τους - να μην είναι παχύσαρκοι, να τρώνε με μέτρο το κόκκινο κρέας - και να φροντίζουν να θεραπεύουν διάφορες υποτροπιάζουσες λοιμώξεις όπως η ηπατίτιδα C". Επιπλέον ,συνιστά σε όλους "να υποβάλλονται σε προληπτικά τεστ".
Ιός που ενδημεί στο κόκκινο κρέας μπορεί να προκαλεί τον καρκίνο του παχέος εντέρου, λέει ο Dr Hausen |
"Υπάρχει υποψία" συμπληρώνει "ότι η διατροφή μας πιθανόν ενοχοποιείται για τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Υπάρχει η 'γνώση' πως μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας - και ειδικά σε μοσχαρίσιο κρέας - σχετίζεται με αυξημένο ρίσκο καρκίνου του παχέως εντέρου. Εμείς εξερευνούμε την 'υποψία' ότι ενοχοποιητικός παράγοντας είναι ένας ιός, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο κρέας".
Πάντως, ο Dr Hausen εκφράζει την ελπίδα ότι στο μέλλον, οι ερευνητές θα έχουν πιο ξεκάθαρη γνώση, η οποία θα βοηθήσει "να σταματήσουμε αυτή την παγκόσμια αύξηση του καρκίνου" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Ο Νομπελίστας καθηγητής βρέθηκε πρόσφατα στα Ιωάννινα, προσκεκλημένος από την οργάνωση "Παγκόσμια Ελληνική Βιοχημική Ένωση", σε συνέδριο που διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο και τον αναγόρευσε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ