Τρίτη

ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΗΤΗ; ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ νο 4

Έχετε Διαβήτη; Μυστικά για να αποφύγετε τα Προβλήματα 

Νο 4 - Πάρτε σοβαρές αποφάσεις.


Αυτό είναι το τέταρτο άρθρο της σειράς  ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΗΤΗ; ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

 Στο πρώτο μέρος, είδαμε την αξία της ισορροπίας 

  • στη διατροφή μας, 
  • στον έλεγχο του βάρους και 
  • στον ύπνο.

 Στο δεύτερο μέρος, εξετάσαμε 

  • τη σημασία της άσκησης, 
  • το πόσο σημαντικός είναι ο τακτικός έλεγχος του ζαχάρου, και 
  • πώς μπορούμε να ελέγχουμε το άγχος που χειροτερεύει το διαβήτη.

 Στο τρίτο μέρος, είδαμε τους κινδύνους:

  • από το αλάτι, 
  • στην καρδιά μας και 
  • από το διαβητικό πόδι.


Ερώτηση: Είμαι διαβητικός. Πρέπει να κόψω το τσιγάρο;

Απάντηση:  Πρέπει να το κόψετε... Χθες!

Ζητήστε βοήθεια για να το κόψετε
Κόψτε το τσιγάρο, αμέσως! Θα περάσετε μια δύσκολη περίοδο μερικών μηνών αλλά αξίζει τον κόπο. Οι καπνιστές έχουν διπλάσιες  πιθανότητες πρόωρου θανάτου από τους μη καπνιστές. Η διακοπή του καπνίσματος βοηθά την καρδιά και τους πνεύμονές σας. Μειώνει την πίεση του αίματος, τον κίνδυνο του εγκεφαλικού, της καρδιακής ανακοπής, της βλάβης των νεύρων και των νεφρών. 

Μην προσπαθείτε να το μειώσετε σταδιακά ή να το παλέψετε μόνοι σας. Τελικά ο κόπος σας θα πάει χαμένος, θα απογοητευτείτε και θα τα παρατήσετε. Ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό, φίλους ή την οικογένειά σας: Οι πιθανότητες να το κόψετε οριστικά είναι πολύ μεγαλύτερες αν σας υποστηρίζει το περιβάλλον και αν το διακόψετε απότομα και εντελώς.



Ερώτηση: Ποιες τροφές και υπερτροφές κάνουν καλό στο διαβήτη;

Απάντηση: Επιλέξτε υπερ-τροφές, όχι υπερ-ποσότητες!

Έχουμε ανάγκη τις υπερτροφές

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δίαιτα για το διαβήτη. Υπάρχουν όμως βασικές αρχές διατροφής που πρέπει να ακολουθείτε. Απολαύστε τροφές όπως τα βατόμουρα διαφόρων ειδών, οι γλυκοπατάτες, ψάρια πλούσια σε Ω-3, και όλα τα φυλλώδη, σκουροπράσινα λαχανικά. Η ισορροπία είναι και εδώ το κλειδί. Μεγάλες ποσότητες από ένα από όλα αυτά πιθανόν να εγκυμονούν κινδύνους. Πχ, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο ακριβώς υδράργυρο  περιέχουν τα ψάρια του, ή αν τα λαχανικά του έχουν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα.

Το Γανόδερμα είναι ένα εξαιρετικό βότανο, θεωρείται μάλιστα το κορυφαίο προσαρμογόνο (adaptogen) βότανο που υπάρχει. Είναι ο ορισμός της υπερτροφής. Πολλοί έχουν διαπιστώσει ότι τους βοηθάει να ελέγχουν τόσο τα επίπεδα σακχάρου όσο και τις διακυμάνσεις του κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Σε κάθε περίπτωση, δώστε προσοχή στα λιπαρά: Αποφύγετε τα κορεσμένα και τα υδρογονωμένα (τρανς) λίπαρά. Προτιμήστε μονοακόρεστα και πλυακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο. Καλό θα ήταν να διαμορφώσετε ένα πρόγραμμα διατροφής σε συνεργασία με κάποιον έμπειρο διατροφολόγο.


Ερώτηση: Πόσο συχνά πρέπει να βλέπω το γιατρό μου;

Απάντηση:  Δύο με τέσσερις φορές το χρόνο

Αν παίρνετε ινσουλίνη ή δυσκολεύεστε να κρατήσετε σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, ίσως χρειαστεί να κάνετε και άλλες επισκέψεις στο γιατρό. Οι ετήσιες εξετάσεις σας πρέπει να περιλαμβάνουν οπωσδήποτε τα μάτια σας, για να προλάβετε τυχόν βλάβες. Άλλα κρίσιμα σημεία που πρέπει να ελέγχετε είναι τα νεφρά και το νευρικό σας σύστημα. Μην παραλείπετε να επισκέπτεστε και τον οδοντίατρό σας μία φορά κάθε εξάμηνο. Και μην ξεχνάτε να ενημερώνετε όλους τους ειδικούς υγείας που επισκέπτεστε ότι έχετε διαβήτη!


Με καλό πρόγραμμα, ισορροπία και τακτικό έλεγχο, ο διαβήτης μπορεί να γίνει από πρόβλημα, μέρος μιας απλής καθημερινότητας!


Γ.Η.

Πέμπτη

ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΗΤΗ; ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ νο 3

Έχετε Διαβήτη; Μυστικά για να αποφύγετε τα Προβλήματα 

Νο3 - Αποφεύγοντας τον Κίνδυνο


Αυτό είναι το τρίτο άρθρο της σειράς  ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΗΤΗ; ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΣτο δεύτερο μέρος, εξετάσαμε τη σημασία της άσκησης, το πόσο σημαντικός είναι ο τακτικός έλεγχος του ζαχάρου, και πώς μπορούμε να ελέγχουμε το άγχος που χειροτερεύει το διαβήτη.


Ερώτηση: Πόσο κακό μου κάνει το αλάτι;

Απάντηση:  Πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε...

Μειώστε το αλάτι, χωρίς δεύτερη σκέψη! To αλάτι νοστιμίζει τα φαγητά μας, αλλά στην πραγματικότητα είναι τοξικό!  Να μερικά δεδομένα.
  1.  λέγεται ότι η θανατηφόρα δόση επιτραπέζιου αλατιού είναι ποσότητα ίση περίπου με το 1 χιλιοστό του σωματικού μας βάρους.
  2. Στις ετικέτες με τις διατροφικές πληροφορίες, μπορεί να μην αναφέρεται σαν αλάτι αλλά σαν "νάτριο" (το επιτραπέζιο αλάτι είναι χλωριούχο νάτριο)
  3. Η "ασφαλής" ποσότητα που μπορεί να καταναλώσει ο μέσος άνθρωπος έχει υπολογιστεί στα 2,3 γραμμάρια την ημέρα (περίπου μια κουταλιά του γλυκού)
  4. Στην πραγματικότητα, ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει περίπου 12,5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα. Που το βρίσκει; Σε συσκευασμένες τροφές που μπορεί να είναι ακόμα και ...  γλυκά! Πράγματι το αλάτι χρησιμοποιείται σαν  ενισχυτικό γεύσης  σε μπισκότα, ντόνατς, κρουασάν και άλλα γλυκίσματα... άλλες πηγές αλατιού είναι το ψωμί, τα αλλαντικά, τα δημητριακά (corn flakes κλπ), το τυρί, η πίτσα, οι ελιές, τα τσιπς, οι ξηροί καρποί, το βούτυρο και άλλα προϊόντα που αλείφονται στο ψωμί κ.α. 
Κόβοντας το αλάτι, ελαττώνετε την πίεση του αίματος και προστατεύετε τα νεφρά σας. Μειώνετε την κατακράτηση υγρών και διακόπτετε έναν επικίνδυνο κύκλο στο οποίο ο εγκέφαλος σας οδηγεί σε όλο και περισσότερο αλμυρές επιλογές. Αντίθετα, μια δίαιτα πλούσια σε αλάτι ανεβάζει την πίεση, και αυτό από μόνο του αποτελεί κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο, εγκεφαλικό, καρδιοπάθεια και νεφροπάθεια.

Αλλά δεν αρκεί απλώς το να μην χρησιμοποιείτε την αλατιέρα στο τραπέζι... Το περισσότερο αλάτι που παίρνετε καθημερινά προέρχεται από τις επεξεργασμένες τροφές. Αποφύγετε τις εύκολες ή συσκευασμένες λύσεις και χρησιμοποιείστε φρέσκα υλικά, όπου και όποτε μπορείτε. Και βρείτε εναλλακτικές όπως βότανα και μπαχαρικά για να καρυκεύετε το φαγητό σας αντί για αλάτι, όταν μαγειρεύετε. 


 Αν :
  • είστε πάνω από 50 ετών, 
  • έχετε υψηλή πίεση, 
  • έχετε διαβήτη 
  • έχετε χρόνια νεφροπάθεια, 
πρέπει να μιλήσετε οπωσδήποτε με το γιατρό σας για να καθορίσετε πόσο πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη αλατιού. Γενικά, ένα άτομο με διαβήτη πρέπει να περιοριστεί στα 2 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, αλλά ο γιατρός του μπορεί να του συστήσει να το κόψει εντελώς.

Ερώτηση: Είμαι διαβητικός. Κινδυνεύει η καρδιά μου;

Απάντηση:  Ναι, κινδυνεύει. Αλλά μπορείτε να την προστατεύσετε!

Η καρδιοπάθεια αποτελεί μια από τις πλέον επικίνδυνες επιπλοκές του διαβήτη. Μπορείτε ωστόσο να διατηρήσετε τον έλεγχο, αν προσέχετε ορισμένες παραμέτρους


  1. Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c). [Ελέγξτε τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο] Η γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη μας  δείχνει ποιο ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων μας έχει επηρεαστεί από τη γλυκόζη στο αίμα. Πρακτικά, μας δείχνει το μέσο όρο των επιπέδων σακχάρου για το τελευταίο τρίμηνο. Ένα ποσοστό κάτω από 7% θεωρείται ασφαλές (ενέχει πολύ μειωμένες πιθανότητες επιπλοκών στο καρδιαγγειακό μας σύστημα), αν και σημαίνει ότι είχαμε επίπεδα σακχάρου λίγο πάνω από 150. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μία τιμή - στόχο ακόμα πιο χαμηλή, ώστε να σας προστατεύσει περισσότερο.
  2. Πίεση Αίματος: Βάλτε στόχο να την κρατήσετε κάτω από 140 mm Hg τη "μεγάλη") και 80 mm Hg  τη "μικρή".
  3. Χοληστερόλη.  [Δείτε περισσότερα εδώ]  Επιθυμητά επίπεδα (σε mg/dl) :

  • η LDL ("κακή") κάτω από 100
  • η HDL ("καλή") πάνω από 40 αν είστε άνδρας και πάνω από 50 αν είστε γυναίκα
  • τα Τριγλυκερίδια κάτω από 150
Γανόδερμα - κάνει καλό στο αίμα

Ο έλεγχος της χοληστερόλης είναι μια σύγχρονη διατροφική πρόκληση. Ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα είναι οι υπερτροφές, όπως το Γανόδερμα (δείτε περισσότερα εδώ).  Γιατί; επειδή το Γανόδερμα βελτιώνει την ποιότητα του αίματος, αλκαλοποιώντας το pH  του, κάνοντάς το λιγότερο κολλώδες και οξειδωμένο.
Το αποτέλεσμα είναι έλεγχος της υπέρτασης, μείωση της αρτηριακής πίεσης και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.



Ερώτηση: Γιατί πρέπει να προσέχω το πόδι μου;

Απάντηση:  Χιλιάδες διαβητικοί το χάνουν. Ας μην είστε το επόμενο θύμα!



Ο  διαβήτης αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο μόλυνσης, καθώς  επιβραδύνει την επούλωση των πληγών. Απαιτείται να δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή στην περιποίηση ακόμα και φαινομενικά ασήμαντων τραυματισμών, όπως εκδορές και κοψίματα, που δημιουργούν ανοικτές πύλες εισόδου μολυσματικών παραγόντων. Καθαρίστε προσεκτικά και καλύψτε με αποστειρωμένη γάζα όλα αυτά τα σημεία. Χρησιμοποιείστε αντισηπτικό ή κρέμες με αντιμικροβιακούς παράγοντες. Αν μια πληγή δεν φαίνεται να κλείνει μετά από μερικές ημέρες, πηγαίνετε οπωσδήποτε στο γιατρό.


  • Ελέγχετε τα πόδια σας καθημερινά για σημάδια όπως φουσκάλες, κοψίματα, σκασίματα του δέρματος, ερεθισμούς, κοκκινίλες ή πρηξίματα. 
  • Κρατήστε το δέρμα των ποδιών σας σε άψογη κατάσταση χρησιμοποιώντας ενυδατικές κρέμες, πχ στις φτέρνες, για να μην σκάζουν. 
  • Αποφύγετε τα στενά παπούτσια και τοποθετήστε ειδικούς, άνετους πάτους στα υποδήματά σας.
Αυτό δεν είναι θέμα αισθητικής. Είναι πολύ πιο σοβαρό! Η περιφερική νευροπάθεια, μία από τις επιπλοκές του διαβήτη, συντελεί συχνά στο να μη δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε μια πληγή που πιθανώς να μην πονά. Όμως, το αποτέλεσμα είναι πολύ άσχημο. Μια ύπουλη μόλυνση μπορεί εύκολα να αρχίσει να απαιτεί χειρουργικούς καθαρισμούς, ακόμα και ακρωτηριασμό!


Τα νούμερα συγκλονίζουν. Με βάση στοιχεία από την Εταιρία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ), από 1 εκατομμύριο διαβητικούς στην Ελλάδα, περίπου 3.000 άτομα κάθε χρόνο χάνουν το πόδι τους, ενώ παγκόσμια ένας διαβητικός χάνει το πόδι του κάθε 20 δευτερόλεπτα! Το κόστος είναι τεράστιο. Πέρα από την ψυχολογική πλευρά του θέματος, κάθε ακρωτηριασμός κοστίζει σε ασθενή και κράτος συνολικά περίπου 30.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος της πρόωρης συνταξιοδότησης. Κι όλα αυτά, από μια πληγή που δεν της δόθηκε κατάλληλη σημασία... 



Στο επόμενο άρθρο με θέμα: ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΗΤΗ; ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ νο 4
  • Είμαι διαβητικός. Πρέπει να κόψω το τσιγάρο;
  • Ποιες τροφές και υπερ-τροφές μου κάνουν καλό;
  • Πόσο συχνά πρέπει να βλέπω το γιατρό μου;

Γραφτείτε στις ενημερώσεις μου για να μη χάσετε τη συνέχεια !

Γ.Η.

Κυριακή

ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΗΤΗ; ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ νο 2

Έχετε Διαβήτη; Μυστικά για να αποφύγετε τα Προβλήματα 

Νο2 - Ζώντας με το Διαβήτη


Αυτό είναι το δεύτερο άρθρο της σειράς  ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΗΤΗ; ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Στο πρώτο μέρος, εξετάσαμε τη σημασία που έχει η επιλογή σωστών πηγών ενέργειας μέσω της διατροφής, ο έλεγχος του σωματικού βάρους και ο επαρκής ύπνος. Τώρα θα δούμε μερικά ακόμα μυστικά για καλύτερη ζωή με το διαβήτη


Ερώτηση: Πώς και πότε να ασκούμαι αν έχω διαβήτη;

Απάντηση:  Να είστε δραστήριοι - με αυτό που σας αρέσει!

Σκεφτείτε τις προτιμήσεις και τις δυνατότητές σας: Σας αρέσει το περπάτημα; Μπορείτε να κάνετε
Όλοι Μπορούμε!
χορό; Μήπως λίγο ποδήλατο; Αν έχετε καθιστική εργασία; μήπως μπορείτε απλά να σηκωθείτε από το γραφείο σας και να κάνετε επιτόπια βήματα; Απορρίψτε κάθε ιδέα που σας  κάνει να διστάσετε. Η άσκηση δεν είναι ντροπή, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε αρκετά χρόνια παραπάνω (δείτε περισσότερα εδώ)! Αν έχετε διαβήτη, κάντε ότι μπορείτε για να βάλετε στο πρόγραμμά σας μισή ώρα ελαφριάς άσκησης κάθε ημέρα. Αν λαχανιάζετε ή κουράζεστε γρήγορα, μην πιέζεστε υπερβολικά, αλλά και μην παραιτείστε. Κάντε ότι μπορείτε, όσο μπορείτε και σταδιακά θα φτάσετε στο στόχο σας.


Η άσκηση θα σας ωφελήσει:
  1. Μειώνει τους κινδύνους για το καρδιαγγειακό σας σύστημα.
  2. Μειώνει την κακή Χοληστερόλη (δείτε περισσότερα εδώ)
  3. Ελέγχει την υπέρταση
  4. Μειώνει το βάρος σας
  5. Μειώνει το άγχος
  6. Θα ελαττώσει τα φάρμακά σας για το Διαβήτη

Ερώτηση: Πρέπει να ελέγχω το ζάχαρό μου καθημερινά;

Απάντηση:  Το ξέρετε ότι πρέπει ... κι ας τσιμπάει!

 Δεν θέλετε να ισορροπείτε στα τυφλά, έτσι δεν είναι; Γιατί να το κάνετε αυτό με τη ζωή σας; Ο καθημερινός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου πρέπει να σας γίνει συνήθεια. Ελέγχοντας τακτικά το ζάχαρό σας αποφεύγετε ή κρατάτε σταθερές πολλές επιπλοκές του διαβήτη, όπως είναι ο πόνος των νεύρων. Ο έλεγχος θα σας δείχνει πώς σας επηρεάζουν οι τροφές και οι δραστηριότητές σας. Θα σας λέει αν η θεραπεία σας αποδίδει ή αν χρειάζονται αλλαγές. Ο γιατρός σας πιθανώς να σας υποδείξει να παραμένετε εντός κάποιων ορίων. Όσο πιο κοντά ή μέσα είστε στα όριά σας, τόσο καλύτερα θα νιώθετε!


*Προσοχή: Αν απαντάτε "ναι" στις παρακάτω ερωτήσεις, πιθανότατα πάσχετε από προδιαβητικό σύνδρομο και πρέπει να αρχίσετε να προσέχετε τα επίπεδα του σακχάρου σας, ακόμα και αν δεν είστε διαβητικός!
  • Μήπως έχετε κεντρικού τύπου παχυσαρκία; (το λίπος συσσωρεύεται στον κορμό σας);
  • Μήπως είστε πάνω από 45 ετών;
  • Μήπως έχετε καθιστική εργασία;Ασκείστε λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα;
  • Μήπως βρεθήκατε ποτέ με ελαφρά αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και ελαφρά χαμηλή "καλή" χοληστερόλη;
  • Έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη;
  • Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση;
  • Μήπως το σάκχαρό σας μετρήθηκε ποτέ σε επίπεδα κοντά αλλά όχι πάνω  (σάκχαρο νηστείας 100 ή ελάχιστα παραπάνω) από τα επιτρεπτά όρια; 
Γανόδερμα - κάνει καλό στο αίμα


Για όλα αυτά τα παραπάνω συμπτώματα, το Γανόδερμα (δείτε περισσότερα εδώ) είναι μια φυσική τροφή που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχό τους. Γιατί; επειδή το Γανόδερμα βελτιώνει την ποιότητα του αίματος, αλκαλοποιώντας το pH  του, κάνοντάς το λιγότερο κολλώδες και οξειδωμένο.

Το αποτέλεσμα είναι έλεγχος της υπέρτασης, μείωση της αρτηριακής πίεσης και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.


Ερώτηση: Πώς επηρεάζει το άγχος μου το διαβήτη;

Απάντηση:  Με πολλούς τρόπους.

Αν είστε διαβητικοί, το στρες θα σας ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου. Τα πράγματα είναι σοβαρά: Πετάξτε μακριά σας  όσο περισσότερο άγχος μπορείτε. Καθετί που σας προκαλεί σωματική ή διανοητική ένταση, σας ανεβάζει το ζάχαρο! Να μερικοί τρόποι να τα καταφέρετε:

  1. Μάθετε τεχνικές διαχείρισης. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να λέτε, να κάνετε και να σκέφτεστε ώστε να μειώνετε τις εντάσεις καθώς μιλάτε ή διαπραγματεύεστε με τους άλλους.
  2. Κάντε πράγματα που σας χαλαρώνουν. Υπάρχουν ακόμα και τεχνικές για αυτό, όπως οι ασκήσεις αναπνοής και κάποιες χαλαρωτικές κινήσεις. Μάθετε για αυτές. Εστιάστε τη σκέψη σας συνειδητά σε ευχάριστα πράγματα, γεγονότα ή ανθρώπους συχνά στη διάρκεια της ημέρας. Ρωτήστε το γιατρό σας αν μπορεί να σας υποδείξει κάτι. 

Στο επόμενο άρθρο με θέμα: ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΗΤΗ; ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ νο 3
  • Πόσο κακό μου κάνει το αλάτι;
  • Είμαι διαβητικός. Πόσο κινδυνεύει η καρδιά μου;
  • Γιατί πρέπει να προσέχω το πόδι  μου;

Γραφτείτε στις ενημερώσεις μου για να μη χάσετε τη συνέχεια !

Γ.Η.